بسم الله الرحمن الرحیم
و إن يريدوا أن يخدعوك فإن حسبك الله هو الذي أيدك بنصره وبالمؤمنين
جوامع


آب حیات انقلاب اسلامی

سخنرانی شیخ نعیم قاسم در اجلاس جهانی علما و بیداری اسلامی

 


آن‌چه می‌خوانید متن سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین شیخ نعیم قاسم، قائم مقام دبیر کل حزب الله لبنان، است که در همایش بین المللی علما و بیداری اسلامی ایراد گردیده. با توجه به جایگاه شاخص حزب الله لبنان در معادلات منطقه‌ای و الگوسازی این جنبش برای جنبش‌های ضد استکبار و اشغال مناسب دانستیم تا متن کامل این سخنرانی را به زبان فارسی در اختیار مخاطبان علاقه‌مند قرار دهیم.


بسم الله الرحمن الرحیم.

خداوند متعال به وسیله‌ی اسلام نعمتش را بر انسان کامل گردانید و پیامبرش را به وسیله‌ی اسلام رحمتی برای جهانیان فرستاد که:«وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِين- و تو را جز رحمتی برای جهانیان نفرستادیم. (أنبیاء/107)» و دستورات دین برای سعادت بشر در دو جهان را به وسیله‌ی اسلام ارائه کرد. رسول الله (ص) می‌فرمایند:«يا أبا ذر: إحفظ ما أوصيك به تكن سعيداً في الدنيا والآخرة- ای ابوذر، آن‌چه تو را بدان وصیت می‌کنم به خاطر بسپار تا در دنیا و آخرت رستگار باشی.» سپس دستوراتی اسلامی در مسائل حلال و حرام را بر می‌شمارد.

اسلام در سخت‌ترین شرایط و در میان جاهل‌ترین مردمان راه خود را باز کرد تا آن‌جا که مردم گروه گروه به دین خداوند گرویدند و اسلام تا دوردست‌ها گسترش یافت. اما بعد از آن با دو چالش بزرگ رو به رو شد:

اولین چالش داخلی بود و نمودهای متعددی داشت از جمله: رقابت برای کسب قدرت، سنگ‌اندیشی، غلو، تکفیر و…

دومین چالش خارجی بود و عبارت بود از رویارویی با دشمنان در زمینه‌ی فرهنگی، سیاسی، نظامی و تلاش آن‌ها برای تمام کردن کار اسلام و مسلمین.

امامان و علما این مسیر را حفظ کردند و در این راه تلاش‌ها و فداکاری‌های عظیمی از خود به نمایش گذاشتند تا این مشعل فروزان باقی بماند. تا این که نهضت امام خمینی (قد) در سال 1979 با برپایی حکومت پربرکت اسلامی در ایران به پیروزی رسید. حکومتی که در شرایط تیره و خطرناک بین المللی و منطقه‌ای امت، پرچم بیداری اسلامی را در نیمه‌ی دوم بیستمین قرن به پا داشت.

انقلاب اسلامی ایران نقطه‌ی عطفی شد که علما، جنبش‌های آزادی‌خواه و ملت‌ها را از نور الهی برخوردار کرد، به اسلام امید جدیدی برای بازگشت به عرصه‌ی سیاست، راهبری و عمل بخشید و نقاب از چهره‌ی برنامه‌های استکبار و دنباله‌روان آن در منطقه انداخت. انقلاب اسلامی ایران همان مفهوم آب در زندگی صد ساله‌ی اخیر است که فرمود:«وَتَرَی الْأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَا أَنزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاءَ اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنبَتَتْ مِن كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ- و زمین را خشک و افسرده می‌بینی، پس چون آب را بر آن نازل می‌کنیم، می‌جنبد و برمی‌آید و از هر نوع گیاه تر و تازه و بهجت‌انگیزی می رویاند. (حج/5)»

پس از آن جز در فلسطین، تلاش برای سلطه بر منطقه در عوض اشغال مستقیم نظامی در قالب‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی روی نمود. اما در مقابل نیز تلاش‌هایی برای بازگشت به اصل و رد دنباله‌روی سر برآورد. و اسلام بار دیگر در صدر گفت و گوها و زندگی قرار گرفت. و تلاش‌های مادی‌گرایانه‌ی آمریکایی‌سازی و غربی‌سازی با جنبش علما، مجاهدین و عموم مؤمنین رو به رو شد. این‌جا غرب تلاش کرد موج بازگشت به اسلام را مهار کند پس آنان را به دو بخش میانه‌رو و تندرو تقسیم کرد. طرفداران خود را میانه‌رو نامید و هر کس دیگر را تندرو! ولی این کار واقعیت گسترش، عظمت و تأثیرات گوناگون بیداری اسلامی و ظهور آن را در قامت هماوردخواهی برای تعیین آینده‌ی ملت‌های اسلام تغییر نداد.

شاخصه‌ی بیداری اسلامی آن است که مسائل ملی، قومی، آزادی‌خواهانه و گوناگونی نژادها و زبان‌ها را در خود جای می‌دهد. و با میهن‌دوستی و مبارزه در راه آزادسازی سرزمین، توافق بر سر مشترکات و آزادی‌خواهی از سلطه‌ی استبکار و دست‌نشاندگانش آبیاری می‌شود. نیروی این بیداری آن است که پیروانش را به راز و رمز زندگی با عزت رهنمون می‌شود. که فرمود:«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ ۖ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ- ای اهل ایمان! هنگامی که خدا و پیامبرش شما را به حقایقی که به شما زندگی می‌بخشد، دعوت می‌کنند اجابت کنید، و بدانید که خدا میان آدمی و دلش حایل و مانع می شود و مسلما همه شما به سوی او گردآوری خواهید شد. (انفال/24)» و این بیداری همچنان در حال تداوم و اوج‌گیری است و به اذن خداوند متعال همه‌ی منطقه را فرا خواهد گرفت.

بیداری اسلامی سه نمود پیدا کرد:

  1. حد اقل تغییر نظام که نمود آن مانند تونس، مصر و لیبی سرنگونی نظام فعلی بود و حد اکثر تغییر قانون اساسی و قوانین مانند ایران.
  2. مقاومت در برابر اشغال‌گری بیگانگان. که نمونه‌ی درخشان آن مقاومت حزب الله لبنان است و همچنین مقاومت حماس، جهاد و سازمان‌های فلسطینی در برابر اسرائیل و مقاومت در برابر اشغال آمریکا در عراق و افغانستان.
  3. جنبش‌هایی برای مطالبه‌ی عدالت و حق رأی. مانند بسیاری از تحرکات نیروهای مؤثر منطقه و در صدر آن‌ها قیام ملت مجاهد بحرین.

مهم آن است که اولویت‌هایمان را مواجهه با استکبار، اشغال و برنامه‌های این‌دو تنظیم کنیم و شاخص را از دست ندهیم و به اختلافات فرعی و کوچک مشغول نشویم. همه می‌دانند معضل بزرگ منطقه و جهان «اشغال صهیونیستی فلسطین» است و همه‌ی بدبختی‌های ما به خاطر اسرائیل است. اسرائیلی که می‌کشد، نابود می‌کند، مهاجرت می‌دهد، اقتصاد و امنیت را ویران می‌سازد و علیه منطقه‌ی ما توطئه‌چینی می‌کند. و فلسطین در این میان نقطه‌ی آغاز پروژه‌ی اسرائیل است. پروژه‌ای برای سلطه بر سرنوشت ملت‌ها که از همسایگان فلسطین و کشورهای خلیج گذر می‌کند. اسرائیل خطری علیه ما و علیه همه‌ی بشریت است. آغاز آن نژادپرستی، وسیله‌اش جنایت‌آفرینی و هدفش نابودی بشر است و هیچ راهی جز مقاومت با هدف آزادی کامل فلسطین از نهر تا بحر وجود ندارد. مقاومتی که در لبنان و فلسطین به موفقیت دست یافت. مقاومتی که اسرائیل را در 2000، 2006، 2008 و 2013 شکست داد و مقاومتی که برای تداوم و پرورش مداوم توانش برای مقابله با تهدیدها و چالش‌ها عزم جدی دارد.

ادبیات تهدید فایده‌ای برای اسرائیل ندارد. چرا که مقاومت با توکل بر خدا و تکیه بر بازوان مردان و زنان مجاهدش و با اطمینان به «نصر»ی که تنها از جانب خداوند با عزت و حکیم است، کمربسته در میدان و کمین‌کرده در «مرصاد» است.

ویران‌سازی قاعده‌مند جمهوری عربی سوریه با نظارت بین المللی و منطقه‌ای نیز در این میان وجود دارد. و راهی جز گفت و گوی دور از سلاح و دخالت خارجی میان طرف‌های مختلف داخلی برای درمان [این مسئله] وجود ندارد. دو سال گذشت، بحران تنها پیچیده‌تر شد و روز به روز روشن شد که حل سیاسی تنها نجات‌بخش سوریه از این شرایط است.

بیداری اسلامی شاهد موفقیت‌های بزرگ و خطاها و انحرافاتی خواهد بود. اما ما اطمینان داریم پرچم حق واضح است و به زودی چهره‌ی واقعی دروغ‌گویان، تحریک‌کنندگان و فتنه‌انگیزان بدخواه این امت نمایان خواهد شد و نور اسلام تاریکی‌ها را خواهد درید. هیچ کس نمی‌تواند ادعای پایبندی به دین رحمت، اخلاق، اخلاص و تقوا داشته باشد ولی در رفتارش رحمت، در عملکردش اخلاق، در عملش اخلاص و در میان بندگان خدا تقوا نداشته باشد و چون با او مخالفت می‌کنند در حالی که مسلمانند آنان را تکفیر کند. که فرمود:«اتَّبِعُوا مَا أُنزِلَ إِلَيْكُم مِّن رَّبِّكُمْ وَلَا تَتَّبِعُوا مِن دُونِهِ أَوْلِيَاءَ ۗ قَلِيلًا مَّا تَذَكَّرُونَ- آن‌چه را از سوی پروردگارتان به جانب شما نازل شده پیروی کنید، و از معبودانی غیر او پیروی ننمایید، ولی بسیار اندک و کم، پند می گیرید. (اعراف/3)»

ناهم‌گونی‌های مذهبی و اختلاف افق‌های نیروهای اسلام‌گرا و غیر اسلام‌گرا در موضع‌گیری‌های سیاسی‌شان تأثیری ندارد. اگر دقیق شویم در می‌یابیم اختلاف واقعی میان دو جبهه است: جبهه‌ی استکبار به رهبری اسرائیل و آمریکا و جبهه‌ی مقاومتی که خواستار استقلال، آزادی، آزادسازی سرزمین‌های مسلمانان و عرب و در صدر آن‌ها فلسطین است. باید حواسمان را جمع کنیم چرا که کسانی برای فریب مردم و جبران ناتوانی‌شان در گردآوردن مردم به مواضع خود لباس دین می‌پوشانند و چرا که حاکمانی علمای دربار را برای ایجاد فتنه‌ی مذهبی در جهت منافع سیاسی به کار می‌گیرند. باید حواسمان باشد که خطر واقعی آمریکا و اسرائیل هستند. مذاهب اسلامی راه عبادت خدای واحد احدند. عبادتی که همه در جهت آن و در مسیر فداکاری در راه خداوند متعال می‌کوشیم. امام خامنه‌ای (دام حفظه) درباره‌ی این لغزشگاه در اولین همایش بیداری هشدار دادند:«توصيه‌ی مهم ديگر پرهيز از اختلافات مذهبی، قومی، نژادی، قبيله‌ای و مرزی است. تفاوتها را به رسميت بشناسيد و آن را مديريت كنيد. تفاهم ميان مذاهب اسلامی كليد نجات است. آنها كه آتش تفرقه‌ی مذهبی را با تكفير اين و آن دامن ميزنند، اگر خودشان هم ندانند، مزدور و عمله‌ی شيطانند. نظام‌سازی كار بزرگ و اصلی شما است. اين كاری پيچيده و دشوار است.»

ما در حزب الله پایبندی خود به ولایت فقیه را اعلام کردیم. چون معتقد بودیم نیاز داریم ذیل نظارت یک رهبری آگاه، توانا و آشنا با مصلحت مردم ذمه‌ی خود را بری کنیم. و این امر مدال پایمردی و آرامش قلبی‌مان از به انجام رساندن تکلیف شرعی‌مان بود. چنان که برکات این ولایت را در دوران رهبری امام خمینی (قد) و امام خامنه‌ای (دام حفظه) به عین مشاهده کردیم.

شاخص‌ترین ارکان تحولات جوشان کنونی به سمت بیداری عبارتند از:

  1. ایمان به خداوند متعال و دین سمحه‌ی اسلام.
  2. جهاد ملت‌ها در جهت تغییر.
  3. همکاری با همه‌ی طیف‌های جامعه و طرد انواع تفرقه و فتنه از جمله نوع مذهبی آن.
  4. تمرکز بر صحت اولویت‌ها و در رأس آن‌ها آزادسازی فلسطین.
  5. رد دنباله‌روی بیگانگان با تمام جوانب فکری، سیاسی و عملی‌اش.

ما مسئول توضیح حقایق و رساندن پیام اسلام به مردمیم. و مسئول ترسیم دقیق اولویت‌ها، تأکید بر وجوب وحدت میان مسلمانان بدون تعصب‌ورزی نسبت به مذاهب و گروه‌بندی‌ها و آزادسازی ملت‌های منطقه از دروغ‌ها و فشارهای سیاسی استکبار، تا در انتخاب آزاد باشند و از این طریق وارد مسیر بیداری شوند. چرا که هر کس راه صحیح را بپیماید گام‌هایش به مرور بی‌نقص خواهند شد و از عهده‌ی خطراتی که با آن‌ها مواجه می‌شود بر خواهد آمد. «وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ- کسی که بر خدا توکل کند، خدا برایش کافی است. (طلاق/3)»

از امام خامنه‌ای (دام حفظه)، دبیر همایش جهانی بیداری اسلامی، دکتر ولایتی و همه‌ی نهادهای جمهوری اسلامی به واسطه‌ی ترتیب دادن کنفرانس‌های بیداری و پی‌گیری دستاوردهای آن کمال تشکر و قدردانی را دارم.

و السلام علیکم و رحمت الله و برکاته.


 در این رابطه از خارج از این پایگاه:
مشاهده


بیانات و مطالبی در این رابطه با موضوعات:

دغدغه‌های امت

دغدغه‌های امت

صدر عراق/ به مناسبت سالگرد شهادت آیت الله سید محمدباقر صدر
شماره ۲۶۲ هفته نامه پنجره به مناسبت سالگرد شهادت آیت الله سید محمدباقر صدر، در پرونده ویژه‌ای به بررسی شخصیت و آرا این اندیشمند مجاهد پرداخته است. در این پرونده می‌خوانید:

-...

رادیو اینترنتی

نمایه

صفحه ویژه جنگ ۳۳ روزه

نماهنگ

کتاب


سید حسن نصرالله